Tuli sitten vietettyä pari viikkoa thairuokien maassa. Thairuoka on perusmakujen, suolaisen, makean, karvaan, tulisen ja
happaman harmoniaa. Monimuotoisen thaikeittiön perusta on riisi joka yhdistetään erilaisiin cyrrytahnoihin. Currytahnoja on erilaisia; punaista, vihreää, keltaista, panang ja massaman
currytahnaa. Tahnoissa on valmiina lähes kaikki thaikeittiön oleelliset
ja aidot mausteet, kuten chili, korianteri, valkosipuli, sitruunaruoho,
galangal, inkivääri, kaffirlimetin kuori, basilika, kurkuma ja
juustokumina. Kalakastike korvaa thaimaalaisissa ruoissa suolan.
 |
Massaman ravintolan mereneläviä ja tuoretta rapsakkaa parsaa |
Thairuoan valmistusta oli tietenkin opeteltava kokkikoulussa, niinpä vietimme Kirsin kanssa yhden kuuman päivän Krabi Thai Cookery Schoolissa. Ruoanvalmistus pohjaa huolellisiin
esivalmisteluihin. Siellä nuijat paukkuivat ja veitset viuhuivat kun opettajmme käskytti meitä vihannesten käsittelyyn; chop, chop, bang, bang...ja taas meillä oli kulhollinen paistettavaa! Mausteiset ainekset jauhetaan maustesekoitukseksi
tai tahnaksi ja pääruoka-aineet pilkotaan lusikalla syötävään, nopeasti
kypsyvään kokoon. Nopea kypsentäminen varmistaa ruuan raikkauden ja
rapsakkuuden.
 |
Diplomi Thai-keittiötaidoista |
Kokkipäivä oli tosi mukava ja avasi huomattavasti tuntemusta thairuoasta. Kurssin jälkeen oli paljon helpompi tilata ruokaa ravintoista kun tiesi mistä oli kyse! Ja hyvää ruokaa sai myös kojuista päätien varrelta; mustekalaa ja muita mereneläviä grillattuna sekä ihania mehukkaita kanankoipia, keittoja, pannareita.
.jpg) |
Smoothie |
Thaimaalaiset juovat yleensä ruoan kanssa vettä, hedelmämehuja tai paikallista olutta. Viinijuojaa se ei oikein miellytä, mutta kyllä ruoka oluenkin kanssa alas meni. Tuli sitä jokusen kerran viiniä tilattua mutta eivätpä nuo kovin kummallisia olleet ja eurooppalaiset viinit olivat siellä kalliita. Altaalta nautiskelin usein erimakuisia smoothieita, jotka sopivat kuumaan päivään hyvin.
Jos thaimaalaiset pääruoat ovat mausteisia, niin jälkiruoat ovat sitäkin
lempeämpiä ja makeita. Niissä käytetään paljon kookosta, palmusokeria
ja riisiä. Parasta jälkiruokatarjontaa minun makuuni edustivat katukeittiöstä ostetut kookosmaidosta ja kermasta tehdyt pallerot sekä tietysti kokkikoulussa valmistettu sticky rise with mango!
 |
Kookospallerot |
 |
Banana Split |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti