maanantai 29. joulukuuta 2014

Makumatka Thaimaahan

Tuli sitten vietettyä pari viikkoa thairuokien maassa. Thairuoka on perusmakujen, suolaisen, makean, karvaan, tulisen ja happaman harmoniaa. Monimuotoisen thaikeittiön perusta on riisi joka yhdistetään erilaisiin cyrrytahnoihin. Currytahnoja on erilaisia; punaista, vihreää, keltaista, panang ja massaman currytahnaa. Tahnoissa on valmiina lähes kaikki thaikeittiön oleelliset ja aidot mausteet, kuten chili, korianteri, valkosipuli, sitruunaruoho, galangal, inkivääri, kaffirlimetin kuori, basilika, kurkuma ja juustokumina. Kalakastike korvaa thaimaalaisissa ruoissa suolan.

Massaman ravintolan mereneläviä ja tuoretta rapsakkaa parsaa













 


Thairuoan valmistusta oli tietenkin opeteltava kokkikoulussa, niinpä vietimme Kirsin kanssa yhden kuuman päivän Krabi Thai Cookery Schoolissa. Ruoanvalmistus pohjaa huolellisiin esivalmisteluihin. Siellä nuijat paukkuivat ja veitset viuhuivat kun opettajmme käskytti meitä vihannesten käsittelyyn; chop, chop, bang, bang...ja taas meillä oli kulhollinen paistettavaa! Mausteiset ainekset jauhetaan maustesekoitukseksi tai tahnaksi ja pääruoka-aineet pilkotaan lusikalla syötävään, nopeasti kypsyvään kokoon. Nopea kypsentäminen varmistaa ruuan raikkauden ja rapsakkuuden.
Lihat, eri vihannekset ja maustetahnat lisätään pannulle kypsymisjärjestyksessä. Vihannesten ei koskaan anneta olla pannulla niin kauan, että niistä tulisi löysän pehmeitä ja ne säilyttävät värinsä ja makunsa. Teimme päivän aikana 17 ruokalajia ja kaikkea myös syötiin, urakka oli siis aikamoinen mutta erittäin maistuva. Ja toki saimme saimme myös diplomin taidoistamme!

Opettaja

Iloinen oppilas tekee panang- currya


Nyt paistetaan morning glorya

Currya,keittoja, mangosalaattia...
... ja lisää meidän tekosia

Diplomi Thai-keittiötaidoista

Kokkipäivä oli tosi mukava ja avasi huomattavasti tuntemusta thairuoasta. Kurssin jälkeen oli paljon helpompi tilata ruokaa ravintoista kun tiesi mistä oli kyse! Ja hyvää ruokaa sai myös kojuista päätien varrelta; mustekalaa ja muita mereneläviä grillattuna sekä ihania mehukkaita kanankoipia, keittoja, pannareita.

Smoothie

Thaimaalaiset juovat yleensä ruoan kanssa vettä, hedelmämehuja tai paikallista olutta. Viinijuojaa se ei oikein miellytä, mutta kyllä ruoka oluenkin kanssa alas meni. Tuli sitä jokusen kerran viiniä tilattua mutta eivätpä nuo kovin kummallisia olleet ja eurooppalaiset viinit olivat siellä kalliita. Altaalta nautiskelin usein erimakuisia smoothieita, jotka sopivat kuumaan päivään hyvin.

Jos thaimaalaiset pääruoat ovat mausteisia, niin jälkiruoat ovat sitäkin lempeämpiä ja makeita. Niissä käytetään paljon kookosta, palmusokeria ja riisiä. Parasta jälkiruokatarjontaa minun makuuni edustivat katukeittiöstä ostetut kookosmaidosta ja kermasta tehdyt pallerot sekä tietysti kokkikoulussa valmistettu sticky rise with mango!

Kookospallerot

Banana Split


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti