lauantai 12. huhtikuuta 2014

Spaghetti alle Vongole

Italialainen ruoka on intohimoni ja spaghetti ja simpukat tomaattikastikkeessa ovat vaan niin mahdottoman hyviä ja aika yksinkertaisia valmistaa. Silloin kun kaupoissa on saatavana tuoreita sinisimpukoita, askeleeni kulkevat kyseisen kaupan tiskille. Meillä on aina pidetty merenelävistä kuten simpukoista. Sillä varjolla on helppo kutsua ruokavieraita, tänään on tulossa nuorempi poikani Ville eikä häntä tosiaan tarvinnut kahta kertaa pyytää. Tämän ohjeen juuret ovat eräässä italialaisessa keittokirjassani: La Grande Cucina Italiana.

 

Simpukoiden valmistelu:

Simpukoiden valmistaminen alkaa niiden huolellisella pesulla, itse käytän tähän tarkoitukseen juuresharjaa. Jos joku simpukoista haukottelee, siis on avoinna, nippaise kuorta reippaasti, terve simpukka vastaa sulkeutumalla. Jos simpukka ei sulkeudu heitä se pois, samoin laita poistoon sellaiset simpukat joiden kuori on rikkoontunut. Laita suureen kattilaan pari desiä vettä ja ripaus merisuolaa, kun vesi kiehuu lisää sinne simpukat. Minulla on tällä kertaa 1,5 kg simpukoita. Anna veden kiehua noin 5-7 minuuttia, siinä ajassa simpukat ovat avutuneet. Kaada vesi pois, mutta säilytä keitinlientä noin desi, se menee myöhemmin kastikkeeseen. Tässä vaiheessa heitetään pois avautumattomat simpukat, ne eivät ole kunnossa.




Tomaattikastike:

runsaasti oliiviöljyä pannulle
1 sipuli pilkottuna
muutama valkosipulinkynsi
500g paseerattua tomaattia
1 dl simpukoiden keitinlientä
suolaa ja pippuria 
persiljanippu

Kuumenna oliiviöljyä suurella pannulla (pannuun lisätään simpukat, varaudu siihen) ja kuullota siinä sipulia ja valkosipulia. Kun ne pehmenneet, lisää jokkoon paseerattu tomaatti, keitinliemi sekä mausteet. Jätä osa persiljasta käytettäväksi tuoreeltaan koristelua varten. Anna kiehua hiljalleen 20 minuuttia.




 

Pasta ja muut valmistelut:

Kastikkeen poristessa laita pastavesi kiehumaan. Lisää kiehuvaan veteen reilusti suolaa, pastan keitinveden kuuluu maistua merivedeltä! Keitä sopiva määrä pastaa, tälle annokselle keitin noin 300g. Pasta saa olla al dente eli hampaissa tuntuvaa, tämä kypsyys saavutetaan noin seitsemässä minuutissa. Itse totean pastan kypsyyden heittämällä yhden "nauhan" jääkaapin oveen, kun se tarttuu siihen, se on kypsää.

Nyt on aika koota annos. Irrota kolmannes simpukoista kuoristaan ja lisää ne sekä kuorelliset simpukat kastikkeeseen ja kiehauta.  Valuta spaghetti ja kaada tarjoiluastialle. Kaada päälle kuuma simpukkakastike ja koristele tuoreella persiljalla. Eikun nauttimaan. Tämän ruoan viininä toimii tänään  sisilialainen luomuviini Inycon Grillo Viognier. Viini on raikas ja hieman persikan makuinen, hedelmäinen, ja sopii hyvin äyriäisille.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti