lauantai 26. huhtikuuta 2014

Kevään herkullisin parsarisotto

Pitäähän sitä nyt kevään kunniaksi tehdä parsarisottoa (risotto agli asparagi). Parsa on minun suussani ihanan maukasta lähes miten tahansa valmistettuna, kunhan sitä ei keitä ylikypsäksi. Annos riittää n. neljälle.


Risottoainekset:
puntti vihreää tuoretta parsaa
1 sipuli
3 dl risottoriisiä
öljyä
1dl valkoviiniä
vajaa litra kasvis- tai kanalientä
voita
sitruunan kuorta
parmesaania





Ensin katkaistaan parsoista puinen tyviosa pois. Jostain olen oppinut että sopiva määrä tulee katkaistua kun vaan napsauttaa parsan käsisään poikki siitä kohtaa kun se itsestään katkeaa. Sitten voit siistiä parsan pintaa vähän perunankuorimaveitsellä. Laita parsat kiehumaan suolalla maustettuun veteen muutamaksi minuutiksi. Kun parsat ovat valmiit, katkaise parsoista nuppuolelta n. viiden sentin patkät koristelua varten. Laita palat kylmään veteen niin kypsyminen lakkaa ja kaunis väri säilyy. Pilko loput parsat ja lisää niihin tilkka keitinvettä ja surauta sauvasekoittimella pyreeksi.



Aloita risoton tekeminen kuullottamalla sipulia öljyssä, kun se pehmenee lisää riisi. Anna riisin tulla läpikuultavaksi ja lisää pannulle valkoviini. Kun viini on haihtunut, ala lisätä kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan. Aina kun edellinen liemi on imeytynyt riisiin lisää uutta lientä. Sekoita risottoa koko ajan puisella tai muovisella kauhalla, metallinen rikkoo riisin rakenteen. Kun kaikki neste on imeytetty riisiin, riisin pitäisi olla kypsää ja risoton rakenteen kermaisen pehmeää. Aikaa menee parikymmentä minuuttia sekoitellessa ja lientä lisäillessä, joten sen aikaa ollaan "hellankoukussa". On se kyllä vaivan arvoista. Nyt voitkin lisätä risottoon reilun nokareen voita, sitruunasuikaleet, parsapyreen ja parmesaania. Sekoita ja maistele.




Nyt risotto on loppusilausta vaille valmis. Lisää kauniin vihreät parsanuput lämpiämään risoton joukkoon ja päälle koristeeksi. Itse laitoin päälle myös pari palaa tummaa (chocmande) tomaattia. Ja tietysti parmesaania, raasteena tai lastuina ja eikun pöytään. Ruoan kruunaa juhlallisesti kuohuviini Coralba Spumante, joka on puolikuiva, vähän hapokas, hedelmäinen ja hennon yrttinen.
Buon Appetito!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti