perjantai 11. huhtikuuta 2014

Tonnikalaa ja hollandaisekastiketta

Blogin aloituspäivä.  Ystävät sanovat että teen hyvää ruokaa, perhekin tykkää (lapseni ovat kyllä jo muuttaneet kotoa), miksen siis voisi kertoa muillekin mitä häärään keittiössä. Minun ruokaohjeideni ainesosamäärät eivät ole kovin tarkkoja, olen ruoanvalmistuksen suhteen aika rento ja heittelen aineksia makuni mukaan. Tänään takana on työpäivä ja töistä suoraan jumppaan. Ja aina on nälkä. Eilen kävin Stokkan hulluilla päivillä ja ostin tonnikalaa. Tänään iltapala muodostuu siis tonnikalapihvistä ja jostain...

Eilisen ruoan lisukkeeksi tein fenkolipaistosta jota on vielä jäljellä. Fenkoli oli valmistettu yksinkertaisesti paistamalla pannulla oliiviöljyssä, maustettu suolalla ja pippurilla ja se jälkeen haudutettu tovi valkoviinitilkassa. Sitä siis ainakin. Mieleni tekee myös hollandaisekastiketta. Munia on ja voita, joten ei muuta kun tekemään. Tämä on superhelppo ohje ja menee suunnilleen näin:

Hollandaisekastike (2:lle):

2 munankeltuaista
2 rkl kylmää vettä
nokare kylmää voita
2 dl kirkastettua voita
suolaa
sitruunamehua

Laita munankeltuaiset ja kylmä vesi kattilaan. Ala lämmittää seosta koko ajan vatkaten. Seos muuttuu vaahtomaiseksi. Kun kananmuna alkaa kypsyä lisää pannulle nokare kylmää voita. Sekoittele ja lisää joukkoon kirkastettu lämmin voi ja suolaa sekä sitruunamehua makusi mukaan. Valmista nautittavaksi heti.


Tässä ensin vaahtomainen seos ja sitten valmis kiiltävä kastike. Aikaa meni viitisen minuuttia!

Tonnikala:

Sitten kalan kimppuun. Otin sen lämpimään puoli tuntia ennen paistamista, aikaisemminkin olisi voinut ottaa, mutta kun ei ollut aikaa! Tonnikalaa ei sitten saa paistaa kuivaksi elikkäs nopeat liikkeet ovat paikallaan (ja sehän sopii minulle). Pannu vaan aika kuumaksi ja voita ja oliiviöljyä pannulle. Kun toinen puoli on paistunut, käännä pihvi ja ripottele päälle suolaa ja kevyesti mustapippuria. Paistoin pihviäni noin kolme minuuttia jolloin pihvin keskelle jäi punainen"raita".



Tuossa ohessa tuli myös höyrytettyä mikroaaltouunissa parsakaalia. Mikro säilyttää parhaiten parsan vihreän värin eikä sitä myöskään tule keitettyä liikaa, kun uunin ajastaa päälle vain muutaman minuutin kerrallaan. Sitten vaan annos lautaselle. Seuraksi sopii hyvin chileläinen polkupyöräviini eli Bicicleta Riesling, joka on kuiva, hapokas ja hedelmäinen.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti