Käväisin ystävättäreni kanssa kuuden päivän reissulla Prahassa ja huomasin, että aito tšekkiläinen keittiö on hyvän ruoan ystävälle miellyttävä tuttavuus. Parasta ovat ruokapaikat, joissa ulko-oven avatessasi voit kuulla paikallisten puheensorinan ja nähdä ihmisten täyttämät pöydät. Kun ruoka kelpaa paikallisille, sen täytyy olla hyvää!
Prahassa on tietysti myös kansainvälisiä ruokapaikkoja, mutta ne kannattaa jättää väliin. Valitsimme ruokapaikkoja joiden ruokalistatkin olivat pelkästään tsekiksi ja annoimme tarjoilijan kääntää listaa englanniksi. No eivät he aina oikein osanneet kääntää, mutta olipahan hauska yllätys nähdä mitä lautasella sitten oli. Ruokajuomana tsekkiläiset juovat olutta ja se on hyvää ja erittäin halpaa, noin euron pari tuoppi.
Ruokailutottumukset eivät juuri poikkea muiden eurooppalaisten ruokailutottumuksista. Päivään kuuluu kolme ateriaa: aamupala, lounas ja illallinen. Suurimalle osalle tšekeistä päivän tärkein ateria on lounas. Nautittiinpa lounas sitten kotona tai ravintolassa, se koostuu useimmiten kolmesta osasta: alkukeitosta, pääateriasta ja jälkiruoasta. Lautasmalli on erilainen kuin meillä, sitä eivät kasvikset juuri korista!
Keitot olivat maukkaita ja niiden pinnalla oli useinmiten krutonkeja.
Liha ja kana sekä perunat ja knöödelit
Tyypillistä tšekkiläistä ruokaa on sianlihasta, knöödeleistä ja hapankaalista koostuva ateria. Kanaa ja maksaa maistettiin myös, kalaa listoilla ei juurikaan näkynyt.
Aterian lisukkeena kannattaa kokeilla myös perunalettuja tai ohuita rasvassa paistettuja perunasipsejä. Knöödeleitä osataan kyllä valmistaa muuallakin kuin Tšekissä, mutta tšekkiläiset knöödelit ovat kuulema ainutlaatuisia. Minun suussani ne eivät kyllä maistuneet :-(
Prahan lautanen; lihoja, makkaraa, knöödeleitä ja kaaleja |
![]() |
Paistettua maksaa, perunaa ja smetanakastiketta |
![]() |
Broileria, perunasipsejä, salaattia ja majoneesia |
![]() |
Jäätelöä ja kermaa kinuskilla |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti