maanantai 13. huhtikuuta 2015

Espanjan maut Madridin malliin

Buen provecho eli hyvää ruokahalua. Tutustuinpa taasen Espanjan keittiön antimiin, tällä kertaa Madridissa. Terveellisen Välimeren keittiön peruspilarit ovat vehnä, oliivi ja viini. Tyypillistä koko Espanjan keittiölle ruoan valmistuksessa on tuoreiden vihannesten ja hedelmien käyttö myös erilaiset pavut, linssit ja herneet ovat perinteisiä espanjalaisen ruoan perusraaka-aineita. Ja ruoka Espanjassa on hyvää!
Espanjan ruokailuajat eroavat vähän Euroopan maista, sillä lounas syödään tavallisesti kello kahden jälkeen ja päivällinen nautitaan vasta yhdeksän - kymmenen aikaan. Poikkeavasti Madridissa kuitenkin lounas on päivän pääateria ja usein miten illalliseksi riittävät tapakset. Aamupala on Espanjassa hyvin niukka. Perinteinen aamiainen on maitokahvi ja tostada (paahdettu leipä) tomaattikastikkeella sekä tietysti churrot (munkkitangot tai rinkulat) ja paksu suklaajuoma chocolate.
Cafe con leche y tostadas



Churros













 


Espanjassa aterialla syödään hyviä alkuruokia/ salaatteja tai keittoja. Itse tulin maistaneeksi mm. artisokkia jamon iberico-kinkun kera, salmorejo -keittoa, pisto manchego -kasvispaistosta, riisipaistosta (arroz) turskalla ja kukkakaalilla. Sanomattakin selvää että hyviä olivat kaikki!

Alfachofas con jamon


Pisto manchego
Arroz con bacalao y coliflor





















Pääruoaksi sopii cocido madrileño, joka on tyypillinen madridilainen liha-kikhernemuhennos, ja kalaruoista esim. turska (bacalao) ja kummeliturska (merluza) sekä erilaiset äyriäiset. Myös häränhäntä oli suussa sulavaa ja sitä söinkin "hienommassa" ravintolassa, jossa ei ollut menu del dia:a eli päivän ruoka-annosta, vaan ruoat olivat a la carte listalta. Suosittelen käymään jos Madridiin satutte, ravintola on Latinan kaupunginosassa ja nimeltään Viuda de Vacas.


Cocido madrileño



Rabo di toro

Jälkiruoka on olennainen osa ateriaa ja se voi olla vaikkapa annos paahtovanukasta, riisiä maidolla tai yksinkertaisesti tuore hedelmä. Aterian päätteeksi juodaan usein kahvi. Café solo on pieni kupillinen vahvaa espressokahvia. Joskus siihen lisätään pieni loraus likööriä jolloin puhutaan carajillosta. Café cortadoon on lisätty hieman maitoa.


Torta di queso




Torta di chocolate



























Tavallisia ruokajuomia ovat Espanjassa vesi ja punaviini (vino tinto), jota saatetaan laimentaa soodavedellä (gaseosa). Mukava madridilainen tuttavuus oli hanavermutti (vermú), erittäin tuoreena tarjoiltava vermutti jossa maistuvat yrtit kunnolla. Me gusta!

Vermú y tapas
Olennainen osa espanjalaista ruokakulttuuria ovat tapakset - tavallisesti viinilasillisen ja leipäpalasen kanssa tarjottavat pienet suolaiset naposteltavat, jotka voivat olla melkein mitä vain: oliiveja, sinisimpukoita, pala juustoa tai espanjalaista perunamunakasta, tai vaikkapa pieni annos majoneesipohjaista salaattia.  Kirjaimellisesti ”tapa” merkitsee kantta ja tarinan mukaan ruokalajin nimitys tuleekin siitä, että aikoinaan perin viinilasi suojattiin kärpäsiltä laittamalla palanen leipää sen päälle ikään kuin kanneksi. Iltaisin tulikin sitten kuljettua kaupungilla ja nautiskeltua näitä pieniä herkkuja. Tervemenoa Espanjaan nauttimaan ja syömään!

Vino tinto y queso manchego









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti