Buen
provecho eli hyvää ruokahalua. Tutustuinpa taasen Espanjan keittiön antimiin,
tällä kertaa Madridissa. Terveellisen Välimeren keittiön peruspilarit ovat
vehnä, oliivi ja viini. Tyypillistä koko Espanjan keittiölle ruoan
valmistuksessa on tuoreiden vihannesten ja hedelmien käyttö myös erilaiset pavut, linssit ja herneet ovat perinteisiä espanjalaisen ruoan
perusraaka-aineita. Ja ruoka Espanjassa on hyvää!
Espanjan
ruokailuajat eroavat vähän Euroopan maista, sillä lounas syödään
tavallisesti kello kahden jälkeen ja päivällinen nautitaan vasta yhdeksän -
kymmenen aikaan. Poikkeavasti Madridissa kuitenkin lounas on päivän pääateria ja usein
miten illalliseksi riittävät tapakset. Aamupala on Espanjassa hyvin
niukka. Perinteinen aamiainen on maitokahvi ja tostada (paahdettu leipä)
tomaattikastikkeella sekä tietysti churrot (munkkitangot tai rinkulat) ja paksu
suklaajuoma chocolate.
 |
Cafe con leche y tostadas |
 |
Churros |
Espanjassa
aterialla syödään hyviä alkuruokia/ salaatteja tai keittoja. Itse tulin
maistaneeksi mm. artisokkia jamon iberico-kinkun kera, salmorejo -keittoa,
pisto manchego -kasvispaistosta, riisipaistosta (arroz) turskalla ja
kukkakaalilla. Sanomattakin selvää että hyviä olivat kaikki!
 |
Alfachofas con jamon |
 |
Pisto manchego |
 |
Arroz con bacalao y coliflor |
Pääruoaksi
sopii cocido madrileño, joka on tyypillinen madridilainen
liha-kikhernemuhennos, ja kalaruoista esim. turska (bacalao) ja kummeliturska
(merluza) sekä erilaiset äyriäiset. Myös häränhäntä oli suussa sulavaa ja sitä
söinkin "hienommassa" ravintolassa, jossa ei ollut menu del dia:a eli päivän
ruoka-annosta, vaan ruoat olivat a la carte listalta. Suosittelen käymään jos
Madridiin satutte, ravintola on Latinan kaupunginosassa ja nimeltään Viuda de Vacas.
.jpg) |
Cocido madrileño |
 |
Merluza |
 |
Rabo di toro |
Jälkiruoka
on olennainen osa ateriaa ja se voi olla vaikkapa annos paahtovanukasta, riisiä
maidolla tai yksinkertaisesti tuore hedelmä. Aterian päätteeksi juodaan usein
kahvi. Café solo on pieni kupillinen vahvaa espressokahvia. Joskus siihen
lisätään pieni loraus likööriä jolloin puhutaan carajillosta. Café cortadoon on
lisätty hieman maitoa.
 |
Torta di queso |
 |
Torta di chocolate |
Tavallisia ruokajuomia ovat Espanjassa vesi ja
punaviini (vino tinto), jota saatetaan laimentaa soodavedellä (gaseosa). Mukava
madridilainen tuttavuus oli hanavermutti (vermú), erittäin tuoreena tarjoiltava
vermutti jossa maistuvat yrtit kunnolla. Me gusta!
 |
Vermú y tapas |
Olennainen
osa espanjalaista ruokakulttuuria ovat tapakset - tavallisesti viinilasillisen
ja leipäpalasen kanssa tarjottavat pienet suolaiset naposteltavat, jotka voivat
olla melkein mitä vain: oliiveja, sinisimpukoita, pala juustoa tai
espanjalaista perunamunakasta, tai vaikkapa pieni annos majoneesipohjaista
salaattia. Kirjaimellisesti ”tapa” merkitsee kantta ja tarinan mukaan
ruokalajin nimitys tuleekin siitä, että aikoinaan perin viinilasi suojattiin
kärpäsiltä laittamalla palanen leipää sen päälle ikään kuin kanneksi. Iltaisin tulikin sitten kuljettua kaupungilla ja nautiskeltua näitä pieniä herkkuja. Tervemenoa Espanjaan nauttimaan ja syömään!
 |
Vino tinto y queso manchego |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti