perjantai 20. marraskuuta 2015

Pizza Margherita

Nyt on pitsaperjantai ja teen ihan peruspitsaa, Margheritaa. Tykkään kyllä kovasti pitsassa merenelävistä ja miksei muistakin täytteistä, mutta kun on hyvät aineet, niin perusaineistakin saa niin paljon mahdottoman hyvää. Ostin jo monta viikkoa sitten ruokamessuilta pitsajauhoa; farina di "00", tämä jauho on hienoa kuin pöly ja tarkoitettu juuri pitsan ja pastan tekoon, voit toki tehdä perus durumjauhoista tai vehnäjauhoista. Paras muistoni Margeritasta on vuosien takaa Napolilaisessa pitseriasta, jossa kyseinen pitsa tehtiin puu-uunissa, che profumo! Tämä pitsa oli hyvin isänmaallinen italialaisille: se muistutti maan lippua vihreine (basilika), valkoisine (mozzarella) ja punaisine (tomaatti) väreineen, ja nimettiin Pizza Margheritaksi kuningattaren kunniaksi. Täytteeni ohje on tänään yhteen pitsaan, laitan toisen puolen taikinasta kelmuun ja huomenna laitan taytteeksi jotain muuta!

Pitsataikina 2:lle pitsalle:

8 g kuivahiivaa tai 15g tuorehiivaa
n. 2dl lämmintä vettä
300g valitsemiasi jauhoja
½ tl suolaa
1 rkl öliiviöljyä





Laita kulhoon jauhot, kuivahiiva, suola, öljy ja lisää vesi. Vaivaa taikinaa jauhotetulla työpöydällä 8-10 min. eli kunnes taikina on kimmoisaa eikä tartu pöytään. Nosta taikina pari kertaa ylös ja paisko pöytään (terapeuttinen osuus) sopivan sitkon aikaansaamiseksi. Pöyräytä taikina palloksi ja jätä tunniksi kohoamaan liinan alle.

Täyte 1:een pitsaan:

8 luumutomaattia
2 dl tomaattimurskaa
2 valkosipulin kynttä
10 basilikanlehteä
1 puhvelinmaitomozzarella
suolaa ja mustapippuria
öliiviöljyä
pinnalle vähän oliiviöljyä ja basilikanlehtiä


Pilko tomaatit siivuiksi ja murskaa valkosipulit veitsen lappeella ja pilko paloiksi. Laita pannulle öljyä kuumenemaan ja lisää tomaatit ja valkosipulit. Kuullota hetki ja lisää pannulle tomaattimurska, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon basilikanlehdet, jotka olet käärinyt rullalle sikariksi ja leikannut suikaleiksi. Ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä. Siivuta mozzarellajuusto valmiiksi ja ota koristeeksi muutama basilikanlehti valmista pitsaa varten.

Liata uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kauli pitsataikina jauhotetulla pöydällä pyöreään muotoon ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä pohjalle tomaattitäyte ja asettele mozzarellasiivut kauniisti. Laita uuniin 12-15 minuutiksi kunnes pohja on rapea ja juusto kuplii pinnalla. Pirskottele valmiin pitsan päälle oliiviöljyä ja lisää basilikanlehtiä. Avaa viini jollei se jo ollut auki!
Buon appetito!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti