lauantai 9. tammikuuta 2016

Kolmen viljan mantelisämpylät

Olen aina pitänyt sämpylöistä, joissa on "roskia" elikkäs jotain jyviä, siemeniä tai pähkinöitä. Tänään ajattelin kokeilla sämpylöihin manterirouhetta. Jauhoksi valitsin kolmen viljan jauhon, jossa on mukana ruis- ja kaurarouhetta. Sämpylät maistuvat iltapalana, keittoruoan kera tai aamupalana. Itse laitan ns. ylijääneet sämpylät heti jäähdyttyään pakkaseen, joita saan sitten työaamuna sulattaa ja saan syödäkseni tuoretta leipää.

Sämpylätaikina:

4½ dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
4 rkl manterirouhetta (+ 2rkl sämpylöiden pinnalle)
11 dl sämpyläjauhoa (+1dl sämpylöiden leipomiseen)


Laita kuivat aineet leivontakulhoon, lisää lämmin vesi ja vaivaa taikinaa hetki. Lisää öljy ja vaivaa hetken aikaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. taikina saa olla löysää. Jätä taikina kohoamaan puoleksi tunniksi leivinliinan alle lämpimään paikkaan.

Kun taikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle pöydälle tms. alustalle ja pyöräytä sämpylöiksi. Minulla sämpylöitä tuli 18 kpl. Nosta pellille leivinpaperin päälle ja kostuta sämpylän pintaa vedellä. Paina sämpylään vielä mantelirouhetta. Peitä liinalla ja anna kohota vartin verran.




















Paista sämpylät 225 asteisessa uunissa n.12-15min. Nauti hieman jäähtyneinä aidon voin kera!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti