lauantai 5. maaliskuuta 2016

Kokkikurssi Manhattanilla

Lähikauppani K-supermarket Manhattan järjesti mukavan viikonlopun, aiheenaan Italia ja sen ruoat. Kaikenlaista herkkua oli tarjolla ja maistatuksia vaikka kuinka. Lisäksi ohjelmassa oli Flavio Giacoletton luotsaama kokkauskurssi, johon minä olin tietysti intoa täynnä ilmoittaumuassa varmaan ensimmäisten joukossa ja jonne sitten onnekkaana pääsinkin.


Meille oli laitettu mukavat työskentelypöydät rivistöön, katettuna kaikilla ihanilla aineksilla joita ruoanlaitossa tarvitsimme. Pöydät oikein houkettelivat kokkamaan; tuoreet yrtit, sitruunat, öljyt, tryffelitahnat ym. herkut, Italian lipuin koristeltuina.


Kokkausaikaa meilla oli kaksi tuntia ja "kokkeja" oli paikalla kuusi personal chef Flavion opastuksessa. Kolme meistä aloitti tryffelirisoton tekemisellä, toiset kolme tekivät oliivimarinoitua karitsanpaahtopaistia. Minä aloitin risoton teolla. Pilkottin salottisipulia ja kuullotettiin voissa ja oliiviöljyssä, lisättiin riisit ja taas kuullotettiin. Viiniä pataan ja kiehautus, sitten aloitettiin lihalimen lisääminen. Vähän timjamia joukkoon ja taas liemen lisäämistä. En laita reseptejä tässä kohtaa, saat ohjeen joskus myöhemmin kun laitan tätä kotona. Lopuksi risottoon lisättiin tryffelitahnaa, parmesaania ja voita. Voi taivas miten hyvää! Sitten vaan kippoihin ja muille asiakkaille maistattamaan tuotoksiamme ja kyllä siitä kaikki pitivät.


Tunnin jälkeen vaihdoimme paikkoja ja pääsimme valmistamaan karitsaa. Marinoimme paistit valkosipulilla, yrteillä, sardelleilla, oliiveilla, sitruunalla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla) ja aloimme niiden kypsentämisen. Kauniin paistopinnan lihoihin saatuamme lisäsimme marinointiliemen pannulle ja jatkoimme kypsennystä kolmisen minuuttia. Sitten lihat saivat vetäytyä ja lisäsimme kastikkeeseen tuoreet yrtit ja tarkastimme maut. Liha leikattiin siivuiksi, kypsyys oli juuri sopiva, mehukkasta ja hieman punertavaa sisältä. Päälle lusikoimme hyvää lientä yrtteineen ja oliiveineen. Ja voi taivas miten hyvää tämäkin oli. Taas maistiaisannoksia keppoihin ja hyvin menivät kaupaksi.


Ja miten aika lensi, oli niin kivaa! Flavio kulki pöydästä pöytään ja tarkkaili tekemisiämme, heitti kattiloihin yrttejä ja tryffelitahnaa ja jutusteli kanssamme. Tulipa jopa muutaman italiankielinen lausekin juteltua kokin kanssa. Ja kysymys, missä olen oppinut puhumaan noin hyvää italiaa? No Turussa tietenkin! Avauduin kuitenkin sen verran, että kerroin matkustelleeni useita kertoja Italiassa kielen käyttöä harjoittemassa.
Suuret kiitokset Flaviolle ja kauppiaalle, joka antoi meille tämän mahdollisuuden. Koko loppuillan illan olinkin kotona suu messingillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti