sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Lohta, puy-linssejä ja sydänsimpukoita ranskalaisittain

Ranskalainen keittiö ei juurikaan kuuluu harrastuksiini, mutta kun itse säveltää maan aineksista, niin kyllä aika ranskalaisen oloista ruokaa sain aikaiseksi. Kaikki inspiraationi lähti ranskalaisista vihreistä puy-linsseistä. Siis jokin hyvä linssimuhennos, paketin kyljestä sain ideaa valmistuksesta ja pakkauksen ruokiailuehdotuskuvassa linssit tarjottiin taimenen kanssa. Laitan siis kaveriksi lohta ja teen vielä upean kastikkeen fenkolista ja sydänsimpukoista. Aikaahan tässä menee mutta tänään sitä on!

Ainekset kalaan:

1 pieni lohi fileinä
8 anjovisfileitä
8 pekonisiivua
suolaa
valkopippuria
oliiviöljyä

Laita lohifileille suolaa ja valkopippuria ja fileen keskelle anjovisviipale. Kierrä pekoni fileen ympärille ja asettele pötkylät uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä. jätä odottamaan tähän vaiheeseen ja ala valmistetta linssejä. Kun linssien ensimmäinen vaihe on tehty voit laittaa kalat uuniin. Paista 200 asteisessa uunissa 25 minuuttia. Pidä läpiminä folion alla.
                                                                                                                                                                   









Linssit:

1.vaihe
250 g vihreitä puy linssejä
1 shalottisipuli
muutaman timjaminoksa
6 dl vettä



2.vaihe
1 rkl oliiviöljyä                                                             
1 shalottisipuli
1 porkkana
2 dl valkoviiniä
3 dl kasvislientä
suolaa, mustapippuria
2-3 rkl kaloista valunutta lientä   

Keitä 6 dl vettä ja lisää sinne isoiksi paloiksi jätetty sipuli, muutama timjaminoksa ja linssit. Anna kiehua 25 minuuttia ja kaada sitten linssit lävikköön. Nouki pois sipulinpalat ja timjaminoksat.

Lisää kattilaan öljy ja paista siinä pieneksi pilkottua porkkanaa ja shalottisipulia. Kun ne saavat vähän väriä, lisää kattilaan valkoviini ja kiehauta se. Lisää kasvisliemi, valutetut linssit ja vähän suolaa. Anna kiehua vielä 15-20 minuuttia, tarkasta suola ja lisää myös pippuria. Lisää kala-astiasta pari lusikallista maukasta lientä, se sitoo mukavasti annoksen maut yhteen.














Sydänsimpukat:

150 g sydänsimpukoita (eläviä)                               

½ fenkoli
1 shalottisipuli
kirsikkatomaatteja
2 dl valkoviiniä
1 rkl öljyä
1 rkl voita
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 sitruuna
Koristeeksi fenkolin tupsut

Laita sydänsimpukat kylmään veteen, johon olet lisännyt vähän etikkaa ja suolaa. Simpukat potkivat sisuksistaan hiekat pois! Huuhtele ne hetken kuluttua.
Laita pannulle voi ja öljy ja paista siinä pieneksi pilkottua sipulia ja fenkolia. Lisää hetken kuluttua tomaatit. Kaada valkoviini pannulle ja lisää simpukat. Laita kansi päälle. Simpukat aukeat n. 3-4 minuutissa minuutissa. Lisää pannulle hieman suolaa ja pippuria ja ½ sitruunan mehu, sekoittele. Koristele fenkolintupsuilla ja vie tarjolle. Laita loppu sitruuna lohkoina tarjolle lautaselle.

Ruokajuomana maistuu ranskalainen Alsacen W3 valkoviini.Viini on valmistettu kolmesta rypäleestä; riesling, muscat ja pinot gris. Ruoka maistuu ihanalta ja varsin hienostuneelta!




                                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti