torstai 22. toukokuuta 2014

Spaghetti alla puttanesca eli ilotytön pasta

Neljän päivän kuluttua olisi lähtö Sisiliaan. Meitä lähtee kuuden naisen iloinen porukka elikkäs ilotytön pasta sopii meille. Olemme jo kerran olleet samalla porukalla Sisiliassa ja koska meillä on varattuna kaksi superiorhuoneistoa (merinäköaloineen) keittiöineen, laitamme muutaman kerran itsekin ruokaa. Ja kun apukokkeja on runsaasti mukana, niin mikäpäs siinä ruoanlaitossa sitten! Olen kuullut tarinaa, että ilotytöt laittoivat pastaa siksi, että ainekset löytyivät yleensä kaapista valmiina (tässähän ei ole tuoreaineita persiljaa lukuunottamatta ja sitäkään ei välttämättä tarvita) ja asiakkaitten välillä tämä ateria oli nopea valmistaa.

Kastikkeen ainekset:
pari peperoncinoa tai 1 pieni punainen chili
1 rkl  kapriksia 
4 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli pienennettynä
2 - 4 valkosipulinkynttä ohuesti siivutettuna
8-10 sardellifileetä
400 g tomaattia purkista
hiukan oreganoa
100 g mustia (tai vihreitä) oliiveja
mustapippuria  
400g spaghettia
(persiljaa)

Huuhtele kaprikset ja hienonna chili. Kuumenna öljy isossa pannussa. Lisää pannuun sipuli, valkosipuli ja chili. Kypsennä varovasti kunnes sipuli kuullottuu ja lisää sitten sardellit* jaa anna niiden sulaa.
Lisää pannuun tomaatit, oregano, oliivit ja kaprikset, vähennä lämpöä ja mausta  pippurilla. Anna kypsyä kymmenisen minuuttia kunnes kastike on paksuuntunut. Tarkista suola, muista että sardellit ja kaprikset ovat jo valmiiksi suolaisia. Minun mielestäni lisäsuolaa ei tarvittu.
*Sardellia käytetään Euroopassa suolattuna, öljyyn säilöttynä maustekalana, johon voidaan viitatata termillä anjovis (ransk. Anchois, ital. Acciuga, engl. Anchovy). Tätä ei kuitenkaan pidä sekoittaa Pohjoismaissa anjoviksena tunnettuun kilohailista valmistettuun maustekalasäilykkeeseen (Wikipedia).

Keitä pasta runsaassa vedessä al dente ja kaada se lävikköön. Säästä tilkka pastan keitinvettä ja lisää kastikkeeseen. Vedessä oleva tärkkelys auttaa kastiketta tarttumaan pastaan.  Yhdistä pasta kastikkeeseen pannussa, laita tarjoiluastialle ja ala nauttimaan. Ruoka ei näytä kovin merkilliseltä mutta makua on!
Ai niin se persilja, lisää sitä jos sinulla sattuu olemaan!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti